Yunan mitolojisinde yaşamın, umudun, coşku ve şarabın simgesi olan dionysos, sınırların dışında bir tanrıdır. Evrensel bir kaynaşma ve birleşme ritüelini içinde barındırır. Dionysos şenlikleri ‘ben’den uzaklaşarak evrensele bağlanmayı gerçekleştirmiş; kutlama, şenlik, şarap, üzüm, coşku ve cinsellik gibi ögelerle bir tür katharsis işlevi sağlamıştır. Antik Yunanda şarabın çok büyük ve anlamlı bir yeri vardır.
MALZEMELER
-
1 kg. Ekmek ayvası
- 1 veya 1,5 bardak kırmızı şarap (şarap miktarı ayvanın sululuğuna göre değişiyor)
- 5-10 tane karanfil
HAZIRLANIŞI
*Yıkanan ayvalar ikiye bölünür, kabukları soyulur ve çekirdek yatağı sivri bir bıçak yardımıyla çıkarılır ancak bu çekirdek yatakları ve ayva çekirdekleri atılmaz. Çekirdekler rengini verecek, çekirdek yatakları da tatlının suyunun jölelenmesini sağlayacaktır.
*Dibi geniş bir tencereye ayvaların yuvarlak kısımları alta gelecek şekilde ayvalar dizilir. Üzerlerine karanfiller konur, tozşeker ayvaların üstüne serpilir ve en son olarak 1 su bardağı kırmızı şarap eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak çok kısık ateşte pişmeye bırakılır.
*Tencere kapağı açılarak ara sıra kontrol edilir, arada bir iki kez ayvalar ters yüz edilir, her tarafının aynı kıvamda pişmesi sağlanır. 1 – 1,5 saat gibi bir süre içinde tatlının suyu köpürmeye başlayıp taşabilir. O zaman kapağı açık olarak kontrollü bir şekilde pişirmeye devam edilir. Bu arada ayvalar pişmiş, (Halen pişmeyen kısımları varsa biraz daha şarap ilavesi yapılabilir.) Suyu da jölelenmeye başlamış olmalı…
*Ayvalar piştikten sonra ocak kapatılır ancak hemen servis tabağına alınmaz. Tencerenin içinde soğumaya bırakılır. Tatlı soğuduğunda tencerenin dibindeki jöleler ayvanın üstüne konur, istenirse ortasına ceviz de konulabilir.
AFİYET OLSUN!